Schimbarea majoră în accesul la vaccinuri: cine va avea ”o linie dedicată pentru vaccinare”, în România

de: Alexandru Puiu
28 01. 2021

Accesul la vaccinare în România începe să fie din ce în ce mai complicat. Multe programări au fost deja amânate, în timp ce alții au prioritate.

Într-o intervenție de miercuri seară la B1TV, ministrul Educației a vorbit despre vaccinarea cadrelor didactice. Deși au existat mai multe studii conform reticența profesorilor este la apogeu când vine vorba de imunizare, autoritățile române fac un efort supraomenesc pentru ca cei care vor să se vaccineze și lucrează în învățământ să poată face acest lucru, în defavoarea celorlați din categorii esențiale.

La momentul de față, aproximativ 50% dintre angajații care activează în învățământul preuniversitar vor să se vaccineze. Ponderea crește până la aproximativ 60% în cazul celor care activează în învățământul universitar.

”Noi am inițiat o interogare a întregului sistem. Întrebarea a fost adresată tuturor celor 340 de mii de membri ai sistemului național de educație. Până în momentul de față, învățământul preuniversitar se apropie, deci în momentul acesta, data limită este vineri, 15 ianuarie, orele 16, până în acest moment, personalul din sistemul de învățământ preuniversitar se apropie de 50% cu privire la disponibilitatea de vaccinare, fără ca aceste răspunsuri să constituie o obligație legală de vaccinare, iar în sistemul de învățământ universitar suntem deja la 60%”, a explicat ministrul Educației la mijlocul acestei luni.

Acum, aflăm că cei care vor să se vaccineze din învățământ vor avea prioritate. Va exista ”o linie dedicată” pentru cadrele didactice, conform spuselor lui Cîmpeanu. „Ştiu foarte sigur din discuţiile repetate pe care le-am avut cu colonelul Valeriu Gheorghiţă că a încercat din răsputeri prioritizarea de sistem. Se amână cu 10 zile momentul în care Educaţia va avea o prioritate de sistem, adică o linie dedicată. Şi se amână din motive obiective, factorul limitativ fiind acela al numărului de doze de vaccin disponibile. Facem ce se poate în condiţiile date”, a declarat ministrul Educaţiei, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește deschiderea școlilor din România și revenirea copiilor în bănci, criteriul principal rămâne același, rata de infectare sau indicele de incidență. El a explicat că disponibilitatea de vaccinare şi gradul de vaccinare sunt factori importanţi, dar nu determinanţi. Ca referință, până la momentul de față, aproximativ 110.600 de angajați din învățământ s-au programat la vaccinare, dar doar 18.600 dintre ei s-au vaccinat.